Stockholm har många byggnader som kännetecknar staden. Den kanske mest kända byggnaden är stadshuset, där Blå hallen ligger och som är salen där kungafamiljen håller Nobelfesten varje år den 10 december. Mindre kända är de andra byggnader som faktiskt finns i Stockholm.

Här listar vi några av dem som är riktigt vackra att titta på:

  1. 2015: Arkitektskolan i Stockholm, ritad av Tham & Videgård Arkitekter, som vann Kasper Salin-priset samma år. Innan dess beskylldes Arkitekskolans tidigare byggnad för att vara den fulaste i Stockholm. Nuvarande Arkitektskolan ligger numera på campus vid Kungliga tekniska högskolan (KTH).
  2. 2011: Stockholm Waterfront, ritad av White arkitekter. Den ligger centralt vid Stadshuset och intill Riddarfjärden. Snyggast är huset sett från vattnet.
  3. 2013: Aula Medica tillhör Karolinska institutet (KI), ritat av Gert Wingårdh och har en imponerande glasfasad.
  4. 2012: Victoria Tower I Kista, ritades av Gert Wingårdh och  Karolina Keyzer. Detta är ett 34 våningar högt hotell och kontorshus och formar ett gigantiskt stort T, och fasaden är täckt med triangelformade fönster i 8 olika färger. Finns vid motorvägen E4 i Kista.
  5. 2010: Ericsson i Kista, ritad av Wingårdh arkitektkontor som ägs av Gert Wingårdh. Huset ser ut som ett vanligt kontorskomplex, men har en iögonenfallande ”spricka” mitt i huset och som framhävs av orangefärgad plastfasad.
  6. 1989: Globen (Ericsson Globe), ritat av Berg Arkitektkontor. Denna arena är ett av Stockholms mest kända hus, och kallas ”golfbollen” av vissa. Den stora, runda byggnaden ses från alla håll i centrala Stockholm och finns invid det gamla slakteriområdet i södra delen av innerstaden.

Arkitektritade hus borgar för kvalitet

Som bekant borgar (de flesta) arkitektritade hus för en kvalitet utöver det vanliga. Samtliga flerfamiljshus ritas av arkitekter som måste beräkna höjd, bas och vinklar för hållbarheten. Vill man själv ha ett arkitektritat hus, lönar det sig verkligen att beställa ett sådant. En arkitekt kan på ett helt annat sätt, än när man beställer ett modulhus, ta hänsyn till speciella önskemål, anpassa huset till området där det står och göra det till en spektakulär byggnad.

Anlitar man en arkitekt som ritar ens hus, får man ett hus som är unikt på alla sätt och vis. En arkitekt kan med fria händer rita ett hus som på ett helt annat sätt kan rita huset så att det anpassas efter de boendes behov och önskemål. Tänk dig en vacker tomt med en utsökt vy, och så ett hus som verkligen tar till vara på den utsikten, oberoende hur tomten ser ut. Hon eller han kan då ta hänsyn till hur omgivningen ser ut och rita ett hus som ingen annan har. Läs mer om ett arkitektkontor i Stockholm som kan hjälpa till med det på: arkitektkontorstockholm.se.