Catering har efter några år i dvala åter blivit en tjänst att räkna med i Stockholm. Dvalan i fråga kom heller inte av någon slump; faktum var att de aktörer som fanns inte var särskilt bra och hade man provat en så hade man också provat nästan alla. Det hela kunde mer påminna om en mobil skolservering än om en tjänst med mat och service i centrum. Dessutom till förhållandevis dyra kostnader.

Idag så har emellertid nya aktörer inom catering tagit sig in på marknaden i Stockholm och ersatt de gamla, trötta företagen som tidigare fanns. De företag inom catering i Stockholm som är kvar; de är också kvar av en anledning som ligger i att de alltid erbjudit en service utöver det vanliga och där både mat och servering varit av högsta klass.

Det här får du som kund ut av catering

Vad är nytt då och hur ska man få en skeptiker att omvärdera sina misstankar – ibland välgrundade sådana – om catering? Vi ger några talande punkter:

  • Kärlek till mat. Som kund så förväntar man sig en upplevelse då man beställer catering. På samma sätt som man besöker en restaurang så gör man det av anledningen att man vill serverad, uppassad och för att känna sig speciell. Man vill heller inte få maträtter som man känner att man själv skulle kunna tillaga på ett bättre sätt i hemmet. Samma sak gäller catering: man köper en upplevelse, skillnaden ligger i att man gör det till ett större sällskap. Kärleken till mat är därför talande; man ska ha kockar och serveringspersonal som verkligen älskar sitt yrke och som brinner för uppgiften. Man skulle kunna förenkla detta genom att säga följande: ett bra företag inom catering serverar den mat som de själva skulle vilja bli serverade. Oavsett om det handlar om en 3-rättersmeny, om snittar eller om en större buffé.
  • Miljötänk. Det är något som ligger extra rätt i en tid där vi har ett klimathot hängande över oss och där varje åtgärd – hur liten den än må vara – har effekt. Ett företag inom catering som fokuserar på en genomtänkt vegetarisk meny eller där allt kött är ekologiskt är att föredra. Dessutom så blir detta godare.
  • Säsongens smaker. Ser en meny likadan ut i januari som i oktober så är det inte ett tecken på att du beställer rena klassiker – det är snarare ett tecken på stagnation och på lathet. I Sverige har vi spännande smaker efter säsong och bra restauranger/catering har fantasi nog att jobba med dessa som bas. Kanske en mustig svampsoppa i slutet av september skulle smaka? En äppelpaj till efterrätt eller varför inte en vårbuffé där du välkomnar den annalkande sommaren genom att äta sparris, vårprimörer, rödkålssallad, fänkål och vårkyckling marinerad i fräsch citron?
  • Service och dryck. Visst kan det vara gott att avnjuta ett glas vin, en kall öl eller lite bubbel till maten? Frågan är om det måste vara alkoholfri vid catering? Det behöver den inte; företaget man anlitar kan söka serveringstillstånd – kostar omkring 900 kronor – för ett sällskap. På köpet får man då också en expertis kring alkohol och kring vilken dryck som bäst avnjuts till vilken maträtt – något som ytterligare förhöjer njutningen.