I takt med att ozonlagret har tunnats ut, har solens skadligare UV-strålar gjort att det har blivit allt farligare att sola ute, utan solskydd. Vi behöver, åtminstone just nu mer solskyddande produkter jämfört med förut. Här kan man ju förstås använda solskyddskräm, men det finns ju andra sätt att skydda sig mot solens skadligare UV-strålar.

Inomhus

Inomhus finns det en hel del solskyddande produkter, såsom persienner, till exempel. Solen tar ganska hårt även inomhus. Den som har placerat till exempel en soffa invid fönstret vet att den mycket snart blir blekt, om man inte flyttar den bort från fönstret. Solen är otroligt stark och bleker allt som kommer i dess väg. På samma sätt ser vi att solen bleker håret när vi vistas utomhus i många månader. Därför behöver man skydda det man har inomhus med hjälp av till exempel persienner, jalusier eller med hjälp av gardiner.

Utomhus

När man vistas utomhus behöver man solskydd som till exempel markiser så att man inte blir skadad av solen ute. Man kan ju förstås också använda parasoller, men de är begränsade då de inte erbjuder så stor yta som de skyddar mot solen. En markis är det största skyddet som man kan tänka sig utomhus.

olika slags markiser som man kan välja mellan

  1. Markis över altanen bildar tak – vem har inte haft en markis som skuggar altanen? Den gör altanen till ett mysigt ställe där man kan inta sina måltider.
  2. Markis över en pergola bildar mysigt ställe för umgänge – detta har seglat upp som en populär detalj i trädgårdarna; en fin pergola där växterna kan växa upp och som bildar fina ställen för umgänge utomhus.
  3. Markis som vindskydd – med en sidomarkis får man ett vindskydd som du snabbt kan ta bort när helst du önskar det. När man är färdig med vindskyddet är det bara att rulla den tillbaka i sin kassett.