Det är många som inte bor i Sverige, eller ens i Stockholm som gärna utmålar Sverige som särskilt brottsbenäget land, eller Stockholm som ett särskilt brottsbenägen stad. Det stämmer inte, visar det sig om man som journalist, tar och tittar på fakta, istället för att svälja allt och bara hänge sig åt propaganda eller missriktat skvaller. Journalisten Dick Sundevall har gjort en sådan research tillsammans med journalisten Nina Silventoinen för magasinet Paragraf. Tillsammans tittade de på statistik när det kommer till brottslighet och framför allt om de tär så att brottsligheten är större i vissa förorter än i andra. Det som de kom fram till var att det är Norrmalm, i Stockholms innerstad, som brottsligheten är som störst.

Här sker de flesta brott i Stockholm

Det är i stadsdelen Norrmalm som flest brott sker. Mellan åren 2007-2017 var de anmälda brotten 3.063, på Södermalm var de 2.902 och i stadsdelen Rinkeby-Kista var de 1.120. Under samma tidsperiod var de 687 i Spånga-Tensta, vilket är lägre antal brott än på Östermalm där det skedde ungefär 1.053 brott varje år under samma period. Ser man till narkotikabrott under samma tio års period ser man samma tydliga trend. På Norrmalm var antalet ungefär 2.836 per år, Södermalm 2.333, Rinkeby-Kista 641, Spånga-Tensta 394, på Östermalm 670. Återigen german att den största brottsligheten sker i Stockholms innerstad, och inte i de utpekade förorterna utanför Stockholm.

Dags för Norrmalmborna skaffa sig säkerhetsdörrar?

Med tanke på den avslöjande statistiken kanske det är dags för Norrmalmsborna att skaffa sig den säkerhet som de behöver. Det är tredubbelt så stor risk för att råka ut för något slags brott på Norrmalm som det är i Rinkeby-Kista. Av den anledningen är det dags att säkerställa så att ingen kan göra inbrott på Norrmalm. Det gör man enklast och bäst med en rejäl säkerhetsdörr. Vill man göra det omöjligt för en inbrottstjuv att ta sig in i din bostad på Norrmalm, är en säkerhetsdörr det som hindrar en sådan. Läs mer här om hur du kan skaffa säkerhetsdörrar i Stockholm.