På Kungsholmen testar man gärna nya trender och man är, som många storstadsbor, nyfiken på mat och kultur från världens alla hörn. Samtidigt vittnar det fina utbudet av italienska restauranger som finns här om att även Kungsholmsbor gärna finner trygghet i klassisk, välsmakande medelhavsmat.

Hawaiian poké, injera, bibimbap, kinilaw (filippinsk ceviche), ramen – mattrenderna sköljer över oss i en ständigt strid ström och vi stockholmare är duktiga på att testa nytt, vilket gör Stockholm till en underbar matstad. Kungsholmen är såklart inget undantag, här finns restauranger med mat från världens alla hörn. Vissa dansar några säsonger medan andra verkligen vinner invånarnas hjärtan och skaffar sig en tillräckligt bred kundkrets för att överleva. Maträtter som vi idag betraktar nästan som inhemska, som pizza, sushi och tacos, har alla börjat i periferin som en angelägenhet för de invigda, de som alltid är sugna på att testa nytt. Ja, kanske inte pizzan då, som blev folkkär inom loppet av några månader.

Men även på en så framåtblickande plats som Kungsholmen behöver man ibland känna trygghet i det välbekanta. Därför finns här även många restauranger som satsar på mer traditionella kök som husman, franskt och italienskt. Det är ett säkert kort, för det är välsmakande mat som de flesta svenskar har ätit sedan de var barn, och alla får vi väl ibland suget efter en tröstande portion köttbullar med potatismos eller en pasta Carbonara. Fråga bara Edward Blom.

Gäster äter pasta på italiensk restaurang

Svensken äter inte som en italienare

När en svensk ska äta middag brukar det se ut på följande sätt: en bit protein som kött eller fisk, kolhydrater som potatis, ris eller pasta, en god sås att dränka maten i och kanske lite grönsaker eller sallad till. Om något saknas på tallriken blir svensken besviken, och det är en anledning till att det italienska sättet att äta aldrig riktigt slagit igenom här. Svenskar som går på italiensk restaurang och beställer en huvudrätt kan bli besvikna på att det saknas till exempel potatis. Därför är det inte ovanligt att italienska restauranger i Stockholm anpassar menyn något efter de svenska matvanorna.

Men i Italien gillar man att äta länge, och att isolera smakerna så att varje rätt får stå på egna ben. Därför börjar man med plockmat – antipasti. Sedan går man över till Primi piatti, kolhydrater i form av en mindre portion soppa, pasta eller risotto. Därefter går man på Secondi Piatti – huvudrätten bestående av kött, fisk eller kyckling, ofta bara ackompanjerad av en sallad eller ugnsrostade grönsaker. Måltiden avslutas sedan med Dolce, efterrätt. Mellan dessa moment kan det också hända att det serveras mindre rätter att göra avstickare med. Man äter mycket, men långsamt och med vördnad för varje enskild rätt.

Så här kan en typisk italiensk måltid se ut:

  • Antipasti: Mozzarella Caprése (Sallad med mozzarella, skivade tomater och färsk basilika)
  • Primi piatti: Fettuccine all Salmone (Pasta med lax i vitt vin, vitlök, chili, spenat, tomat och grädde)
  • Secondi piatti: Enrécota di Vitello (Entrécote med bearnaise och sauterade grönsaker)
  • Dolce: Tirami Sù (Klassisk italiensk efterrätt baserad på savoiardikex, marsalavin och mascarpone)

Här hittar du en bra italiensk restaurang på Kungsholmen: https://www.dolcevita.nu/