Man hör ofta talas om vikten av att välja rätt yrkesman och hur man kan komma att tjäna på att undersöka vilka företag som finns. Det gäller alla yrkesmän. Tyvärr så kan man emellertid se att vissa jobb tas på ett mindre allvar än andra och att många privatpersoner inte orkar göra jobbet som krävs innan man skriver ett avtal.

Ett av de tydligaste exemplen på detta handlar om målare och skillnaden mellan en utbildad sådan och en person som saknar utbildning. Anlitar du en målare så kommer du att få ett hållbart resultat, du kommer att få en yta som är jämn och som saknar fläckar, flammor och andra otrevligheter – gör du jobbet på egen hand, eller anlitar fel målare: ja, då får du ett avsevärt mycket sämre resultat.

Du kan få ett skapligt resultat om du anstränger dig

Vi ska säga att det är viktigt att anlita en målare om det handlar om att måla om på insidan av huset och där man exempelvis vill skapa en ny atmosfär genom en fondvägg. Det är dock extremt viktigt då det kommer till fasaden. Menas här: du kan få till ett skapligt – ibland faktiskt väldigt bra – resultat om du målar interiört och verkligen anstränger dig.

Lägger du tid på grundjobbet – spackla, slipa, tvätta, grundmåla, täcka alla lister och golv – och målar i lugn och ro så kan du också få ett hållbart resultat vid en målning inomhus. Det kommer du inte att få då det kommer till din fasad på huset i Stockholm.

Fasadmålning kräver en målare

För det första så kommer färgen på en fasad att ha andra egenskaper än det rent estetiska. Målar du på insidan så handlar det om att du vill skapa en snabb och billig förändring och vill få ett snyggare hem. Handlar det om att måla om fasad så är förändringen viktig, men skyddet som färgen ger är än viktigare. Färg appliceras i syfte att skydda träet och förhindra att exempelvis fukt kan tränga in och skada husets konstruktion. Det krävs yrkesskicklighet för att lyckas och – framförallt – så krävs ett omfattande grundarbete där fasaden måste göras mottaglig för den nya färgen.

Det kräver en målare och det kräver dennes alla verktyg, kunskap och utrustning. Har du exempelvis en ställning att stå på och har du räknat rätt på tiden? Svaret på – åtminstone den senare frågan – är nej. Vi skulle säga att du kommer att tjäna på att anlita en målerifirma – både ekonomiskt och sett till att du ger ditt hus en längre livslängd genom att ta professionell hjälp. För att återknyta till textens inledning litegrann: då du bestämmer dig för att ta hjälp, se till att välja rätt. Undersök referenser, kolla bilder, se över F-skatt (det är bra även om du inte tänkt använda rot-avdraget) och kolla upp eventuella anmärkningar hos Kronofogden. Rätt målare gör skillnad.