När du anmält dig till körkortsutbildning på en central trafikskola i Stockholm blir det lätt att boka tid för halkbana som ingår i den obligatoriska Risktvåan.

I den obligatoriska delen av körkortsutbildningen ingår Risktvåan som innefattar momentet att öva halkkörning. Många drar sig för att prova detta eftersom man faktiskt blir tvungen att känna hur det är att förlora kontrollen över bilen när man kör på vinterväg eller annat halt väglag.

Övningskörning på halkbana är ett viktigt moment eftersom man kommer över sin rädsla för att tappa kontrollen genom att i praktiken öva på att återfå kontrollen över sin bil. Många moment kan man läsa sig till och förstå rent teoretiskt, men det finns inget som kan ersätta praktisk erfarenhet under säkra omständigheter.

Det blir lätt att boka halkbana i Stockholm när du går på trafikskola

Eftersom de flesta tar körkort under perioder när det inte finns möjlighet att öva att köra på isiga eller hala vägar under säkra förhållanden finns det särskilda halkbanor. När du påbörjat din körkortsutbildning kommer handledaren att tala om när det är dags för dig att köra halkbana i Stockholm. Du behöver vara trygg med bilens funktioner och ha körvana innan du gör övningen.

När du kommer till halkbanan börjar du först med en kortare teoretisk genomgång. Därefter får du låna en bil till övningen. Handledare finns på plats och halkkörningen sker under säkra förhållanden. Det du får lära dig är att häva en sladd och att anpassa fart och manövrering av bilen till ett halt underlag.