Trots att trenden med att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm har mattats av något är det fortfarande en vanlig företeelse, och beroende på vilka som har majoritet i stadshuset görs nya satsningar med jämna mellanrum. Senast i april öppnade den blågröna majoriteten för ombildningar av 20 000 hyresrätter i områden i Stockholm där hyresrätterna utgör 60% eller mer av det totala bostadsbeståndet. Dessa områden inkluderade bland annat Rinkeby, Bagarmossen, Hässelby Gård och Skärholmen.

Inte ett lika självklart beslut som förut

Mycket tyder dock på att den allt svajigare bostadsmarknaden har fått många hyresgäster att tänka sig för innan man börjar dra igång en kampanj för att få alla grannar med på tåget. Tidigare har ju intresset varit glödhett för att ombilda, och inte undra på det när priserna stadigt steg med åtskilliga procent varje år, och nyblivna bostadsrättsinnehavare i princip omgående kunde sälja sin bostad till ett betydligt högre pris än de köpt för.

Fördelaktiga villkor vid ombildning

Fortfarande är det ju så att den som vill köpa sin hyresrätt får göra det till ett pris på ungefär 75-80% av marknadsvärdet, så en ombildning är i många fall en bra affär. Men eftersom priserna i vissa områden faktiskt går nedåt är det många ombildningar som faller på att hyresgästerna inte får så lukrativa avtal som de räknat med.

De politiker som pläderar för att lägenheter ska omvandlas menar att ombildningar minskar segregationen, något som dock inte kunnat påvisas i den forskning som bedrivits. Snarare är det så att ombildningar medför att köpstarkare grupper flyttar in och folk med sämre ekonomi får flytta därifrån. Men det är än så länge för tidigt att på ett säkert sätt kunna påvisa vad de många ombildningarna haft för effekt på bostadssituationen i Stockholm på lång sikt.

En ombildningskonsult kan hjälpa till vid beslutet

Om du bor i en hyresfastighet och ni som bor där får ett erbjudande från bostadsbolaget om att
ombilda era hyresrätter till bostadsrätter, är det därför kanske inte så lätt att veta hur du ska ställa dig. Ett bra första steg är så klart att diskutera saken på ett öppet sätt med dina grannar. Att kontakta en ombildningskonsult kan också vara ett bra sätt att få kalla fakta på bordet, som kan underlätta ett beslut. Dock är det bra att tänka på att en ombildningskonsult så klart kommer att lobba för en ombildning. Men siffrorna och kalkylerna som presenteras kommer att stämma, och ni hyresgäster kan få en tydlig bild av vad en ombildning innebär för er ekonomiskt.