Det finns något visst med att jobba i naturen, och med den. Många lockas till att exempelvis jobba på en trädgårdsanläggning, med skogsarbete eller som djurskötare. Gemensamt för många av jobben är att de inte kräver någon högre utbildning (även om så ibland kan vara fallet). Trots det får lönerna generellt anses vara helt okej – inte minst med tanke på att man inte har många hundra tusen kronor i studieskuld att betala av. 

Men vilka gröna jobb finns det egentligen? Vi har tittat på en jobbportal som samlar jobbannonser inom djur och natur. Vi tittar på vilka kompetenser som eftersöks mest, och vad som krävs för att inleda en karriär inom området. Arbetsgivarna vi tittar på finns i Stockholm (slumpvist utvalt), men det finns garanterat öppningar över hela landet. 

Skogsarbetare

Den första jobbannonsen i Stockholm vi ser är från en arbetsgivare som söker hjälp med att röja i ungskog. Närmare bestämt är det ungefär 25 hektar som ska genomarbetas, och då främst ungbjörk. Arbetsgivaren har som krav att man har tidigare erfarenhet av röjningsarbeten i ungskog. Även körkort och bil ställs som krav, eftersom arbetsplatsen ligger ”ensidigt” till. 

Mark- och trädgårdsanläggning

En annan arbetsgivare i Stockholm söker efter någon som vill jobba med mark- och trädgårdsanläggning. Företaget arbetar med ”underhåll samt skötsel av anläggning, mark, utemiljöer och med andra trädgårdsnära tjänster, såsom skötselplaner, projekteringar och konsultation”. De är verksamma i hela Stockholms län – från söder till norr. 

Precis som i jobbannonsen ovan är körkort ett krav för den som vill jobba med trädgårdsanläggning. Åtminstone hos den här arbetsgivaren. De skriver att tidigare erfarenhet av jobb som innefattar dränering, eller om man har maskinkunskap, är mycket meriterande. Samtidigt poängterar de att stor vikt läggs vid personlig lämplighet. 

Parkarbetare

I Stockholm finns många parker, och kanske är det inte särskilt anmärkningsvärt att det också finns många annonser om parkarbete. Den här annonsen handlar om uppdrag att sköta parker främst kring Solna-området. Bland arbetsuppgifterna ingår bland annat lövblåsning, snöskottning, häckklippning och ogräsrensning. Annonsen efterfrågare någon som kan arbeta heltid fram till hösten. Därefter finns chans till förlängning, om båda parter anser att arbetet har gått bra fram till dess. 

Som i övriga annonser som listas här, är B-körkort ett krav. Detta eftersom en skåpbil (och ibland släp) kommer att användas mycket i tjänsten. Vidare skriver de att man ska vara i god fysisk form och att man kan tala svenska obehindrat. 

Hundfrisör

En annan arbetsgivare i Stockholm söker efter hundfrisörer. Krav är att man har tidigare erfarenhet av att trimma och klippa hundar, och meriterande är om man även har erfarenhet av katter. Arbetsgivaren är en djurbutik i Upplands Väsby som redan har tre hundfrisörer, men som alltså söker efter en till. Här kan du läsa mer om trädgårdsanläggningar i Stockholm.