Stockholmsregionen är på många sätt en tillväxtmotor. Det är här de flesta med höga inkomster bor. Det är här de flesta hantverkare arbetar. På många sätt är ju Stockholms hela landets motor. Det är här de flesta företag har sina huvudkontor, det är här de flesta affärerna görs upp. Det är här som den mesta ekonomin och finanser växer. Därför är det inget konstigt om det är här som de flesta Rot-avdragen görs. Vad gäller egentligen när det kommer till Rot-avdrag? Kan alla göra det? Eller vilka regler är det som styr möjligheterna till att göra Rot-avdrag?

Detta gäller för giltiga Rot-avdrag

  • För att alls få göra Rot-avdrag gäller det att man kan få upp till 50.000 kronor i skattereduktion, och då gäller det att man har anlitat en hantverkare som har utfört någon form av reparation, ombyggnad och tillbyggnad.
  • Det är endast arbetet som du bekostar som du får dra av, inte materialet och inte heller resorna till och från ditt hem som hantverkarna har gjort och som de vill ha betalt för.
  • Man måste ha fyllt 18 år för att få göra ett Rot-avdrag, måste bo stadigvarande i Sverige och därmed betalar skatt i Sverige (det är ju framför allt en skattereduktion som man får med Rot-avdraget, inget insatt kapital på bankkontot).
  • Du måste äga din bostad där reparationerna har ägt rum. Det går inte att få Rot-avdrag för en hyresrätt och du måste använda fastigheten som din bostad.
  • Dessutom måste arbetet utföras på samma plats som du bor i, om arbetet måste ske i en verkstad. Måste hantverkaren utföra arbetet i en verkstad, gills det alltså inte. 
  • Det måste vara du som har betalat för arbetet, det gills inte om någon annan har betalat för det. 
  • Det är inte många som är medvetna om att den fastighet som reparationerna och till- eller utbyggnaderna som ska göras ska ske i en bostad som är äldre än 5 år.

Anlita någon med bra ekonomi

Därför är det viktigt att hantverkaren som du anlitar har all sin ekonomi i ordning. Framför allt är det viktigt att kontrollera så att hantverkaren har F-skatt, inte står i skuld till Kronofogden. Är det så att du råkar anlita en hantverkare som har ekonomiska problem är det stor risk att hon, eller han finns på plats idag men är borta i morgon. Då står du utan hantverkare och med arbetet halvvägs gjort. Det är minst lika viktigt som att hantverkare är duktig och gör ett riktigt noggrant arbete, både med underlaget och med slutfinishen. Är det så att du är på jakt efter en både duktig hantverkare, som har en målerifirma i Stockholm kan du fortsätta läsa här.