Den som bor i Stockholm har sällan svårigheter att hitta bra hantverkare för att få hjälp  bostaden. Det är många som gillar att renovera och fixa med sina bostäder i Stockholm, vilket gör att marknaden ser bra ut för den som vill slå sig på ett hantverksyrke. Alldeles särskilt sant är detta för rörmokare, eftersom VVS är ett hantverk som många drar sig för att fixa med själva. Som tur är, kan man tillägga, eftersom felaktigt eller amatörmässigt dragna rör och ledningar som börjar läcka kan orsaka väldigt stora skador i ett hus eller en lägenhet.

Att kolla upp rörmokare är lätt idag

Det finns många duktiga rörmokare i Stockholm, och ofta kan man hitta en rörmokare i sin egen stadsdel. Detta kan vara en fördel, eftersom en hantverkare alltid lägger till resekostnader utöver material- och arbetskostnader. Men hur vet man om en rörmokare är duktig eller om man råkat stöta på någon av de få rörmokare i Stockholm som inte är seriösa?

Idag är det lyckligtvis, tack vare internet, väldigt enkelt att kolla upp hantverksfirmor och andra företag i Stockholm och hela Sverige. Till att börja med ska du alltid försäkra dig om att rörmokaren har F-skattsedel, vilket du kan göra hos Skatteverket. Alla seriösa hantverkare har dessutom ansvarsförsäkring och lämnar åtminstone några års garanti på jobbet. Detta är oerhört viktigt, för det innebär att rörmokaren ersätter dig om något blir fel med installationen och du får en läcka, eller om till exempel ett värmepumpssystem blir feldimensionerat och inte räcker till.

Kundomdömen och certifikat

Att kolla upp rörmokaren hos någon jämförelsetjänst, till exempel på reco.se, är också utmärkt. Där får du svart på vitt från tidigare kunder som anlitat rörmokaren och den rörmokare som slarvat eller på annat sätt misskött uppdraget får generellt mycket dåliga betyg. En sökning efter rörmokare i Stockholm ger över tusen träffar och här kan du läsa många omdömen och även klicka dig vidare till firmornas hemsidor.

Att titta efter certifieringar är också ett bra sätt att säkerställa att du har med en seriös rörmokare att göra. BF9K är byggbranschens certifieringssystem och säkerställer att rörmokaren följer Boverkets byggregler. Självklart ska rörmokaren också ha giltig behörighet för arbete i våtrum.

Det ska vara lätt att kommunicera

När du kontaktar en rörmokare för en offert ska du förvänta dig en tydlig och klar kommunikation. Rörmokare som är svåra att få tag på, inte svara på mejl eller i telefon kan du välja bort direkt. Det kommer inte att bli bra om det redan vid första kontakten strular i kommunikationen. Om du däremot får ett trevligt bemötande och utifrån vad du vill ha hjälp med får en klar och tydlig offert med ett fast pris, då vet du att du har med en bra rörmokare att göra. Priset ska vara inklusive moms och resor, och om du har rätt till ROT-avdrag och vill använda det så ska även det vara draget. Summan på offerten ska vara det faktiska slutpriset, det är viktigt att du försäkrar dig om det.

Skriv på för ett bra rörmokarjobb

Därefter återstår bara att skriva ett avtal, komma överens om en tid och låta rörmokaren göra sitt jobb. Förhoppningsvis har du hittat en bra rörmokare som du kan anlita igen för framtida arbeten, och kan rekommendera till alla som söker en bra rörmokare i Stockholm.

Mer om VVS: https://www.stockholmsrörmokare.se.