Visst är det svårt att komma in på Stockholms bostadsmarknad, även för den som är född och uppvuxen här. Det finns helt enkelt för lite bostäder i Stockholm i jämförelse med hur många som vill bo här. Men det hindrar inte att folk stannar kvar, eller flyttar hit, och förr eller senare brukar det också lösa sig. Övernattningar på kompisars soffor blir till ett andrahandskontrakt, som kanske till slut blir till ett förstahandskontrakt. Det handlar om att inte ge sig eller tumma på sin dröm om ett eget utrymme i en av världens vackraste städer.

Men det finns vissa som drömmer ännu längre, som har som mål att en gång kunna bygga sig ett eget hus i Stockholm. Det är ingen omöjlig dröm så klart, vissa lyckas ju bevisligen bygga hus då och då. Men för att ha råd att både köpa en tomt samt anlita en byggfirma för att bygga ett hus krävs förstås mycket pengar. Och vill man dessutom anlita en arkitekt blir det väl dyrare än huset någonsin kan bli värt, eller?

Behöver man en arkitekt?

Ja, den första frågan du kan ställa dig är förstås om du verkligen behöver en arkitekt för att bygga ditt drömhus hus i Stockholm. Svaret är att det beror på vad du har för krav. Tittar du i en katalog från en husleverantör, och där hittar ett hus som du tycker är fint och som dessutom uppfyller de krav du har på antal rum, bostadsyta och så vidare, ja då behöver du så klart inte anlita någon arkitekt.

Men om du däremot har stora krav på utseende och funktion, och kanske vill att huset ska anpassas efter särskilda omständigheter på tomten, då behöver du anlita en arkitekt. En utbildad arkitekt har den kompetens som behövs för att bygga ett hus som verkligen passar de som bor i det, och som ligger bra på tomten och tar vara på de förhållanden som råder där. Dessutom har ett arkitektritat hus oftare större estetiska kvaliteter, som gör att det faktiskt blir mer attraktivt. Ett arkitektritat hus blir värt mer pengar, vilket kan vara ett bra incitament för att anlita en arkitekt. Men hur dyrt är det egentligen att anlita en arkitekt i Stockholm?

Vad kostar en arkitekt i Stockholm?

Snittpriset för en arkitekt i Stockholm ligger på ungefär 1000 kronor i timmen. Men det går också att hitta arkitekter som tar halva det priset, och det går att hitta mycket dyrare. Allt beror så klart på hur erfaren arkitekten är. Du kan räkna med att det tar ungefär 60 – 80 arbetstimmar för en arkitekt att rita ett hus. Totalt brukar man säga att arkitektkostnaden utgör ca 10% av den totala kostnaden för ett hus, så har du en budget så kan du utgå från den. Tänk också på att det blir dyrare om du vill att arkitekten också ska ta fram bygghandlingar, det vill säga detaljerade beskrivningar om hur huset ska byggas. Utan bygghandlingar behöver byggfirman skapa lösningar på plats allt eftersom bygget fortskrider, något som gör att bygget tar längre tid och därmed blir dyrare.

På denna sida kan du läsa mer om hur en arkitekt arbetar: https://www.arkitektstockholm.biz/.