För 800 år sedan målade Sandro di Mariano Filipepi delar av taket i Sixtinska kapellet i Rom. Kanske är det dags att låta några målare från Danderyd måla om?

Sandro di Mariano Filipepi – som gick under namnet Botticelli – fick år 1481 i uppdrag av påven Sixtus IV att måla Sixtinska kapellet. Ett arbete som sitter kvar än idag. (Dock målade han inte taket, vilket i stället målades av Michelangelo 25 år senare).

Enligt rekommendationer från färgbranschen bör man måla om var tionde till femtonde år. Detta gör att man borde ha målat om Sixtinska kapellet redan för 530 år sedan. Nog kan det vara dags att bjuda ner ett gäng målare från Danderyd till Rom för att skrapa bort putsen, lägga på lite spackel, och snabbt och smidigt lägga på någon trevlig grön färg. Eller kanske blått.

Målare kan det där med färger

Även om man nog inte kan räkna med att Vatikanen skulle bjuda in något måleriföretag i Danderyd för en ommålning av Sixtinska kapellet, är det en hel del privatpersoner och företag som kan tänka sig det. Målarna har bra koll på färger och hur de ska användas.

  • Rött: klassisk husfärg med vita knutar till. Med faluröd nyans har du träffat mitt i prick i den svenska folksjälen.
  • Grått: en passande neutral ton som fungerar i de flesta sammanhang.
  • Gult: fungerar på husfasader om man lutar det åt en rödare varm nyans.
  • Grönt: om man ska måla om Sixtinska kapellet. Eller kanske blått.