Vilket är det säkraste sättet att bli miljonär i Sverige? Hade frågan ställts för några år sedan så hade vi svarat att det inneburit ett köp av en lägenhet i Stockholm, en renovering av denna och därefter en försäljning följt av en flytt till en stad där priserna för bostäder är lägre.

Du hade till och med kunnat stryka renoveringsdelen och ändå kunnat göra dig en rejäl hacka. Stockholm och bostadsmarknaden där har skapat många miljonärer och speciellt den senaste boomen har varit synnerligen lukrativ då det kommer till den formel vi ovan beskrev.

Vi ska även nämna att många inte ens behövt flytta in en bostad – man har betalat en handpenning till en nyproduktion och sålt denna lagom till inflytt; för en avsevärt mycket högre summa. Stockholm har varit lite av ett Klondyke för den som vågat, men av allt att döma så är resan slut för den här gången. Eller – resan har blivit betydligt guppigare.

En badrumsrenovering kan leda till budgivning

Det går fortfarande att sälja en bostad med vinst, men det kommer inte att ske lika lätt och friktionsfritt. Idag måste bostaden tilltala spekulanterna på ett mer påtagligt sätt. Detta då det finns ett så pass stort utbud av bostäder ute till försäljning. Det är köparens marknad – inte säljarens; något som sätter press på att du som säljare måste leverera en bostad som sticker ut. Ett tips i detta är att genomföra en badrumsrenovering.

Det tipset bygger på att många köpare aktivt eftersöker objekt vars badrum är i toppskick och att man gör detta av den enkla anledningen att badrummet dels är ganska jobbigt att renovera och dels att ett nyrenoverat sådant sätter standard för hela bostaden. En badrumsrenovering kan, i och med detta, skapa ett sug hos spekulanter som därigenom leder till en budgivning och ett högre slutpris.

Det är ingen garanti – sådana kan inte längre lämnas i Stockholm – men mycket tyder på att en badrumsrenovering kan vara skillnaden mellan en rejäl vinst och ett objekt som säljs för utgångspriset.

Renovera med omsorg och anlita en stylist

Ett tips i all välmening: håll igen med din badrumsrenovering. Ta gärna hjälp av en stylist som vägleder dig gällande material, färger och övrig inredning. Det kostar några kronor extra, men det är definitivt värt det i slutändan. Du bör – naturligtvis – ta professionell hjälp även i övrigt och anlita ett företag som genomför din badrumsrenovering. Det ger dig en trygghet i att slippa framtida konflikter med köparen. Se till att spara alla kvitton – det går att dra av delar av en badrumsrenovering som en förbättringskostnad efter försäljning.

Och: kom ihåg att ta det lite lugnt också. Även en liten vinst är en vinst. Marknaden kan återhämta sig också och det kanske kan vara läge att vila lite på hanen. Även om din badrumsrenovering inte leder till det pris du vill ha så kommer du ändå att kunna njuta av ett helrenoverat badrum medan du väntar ut marknaden; det är inte direkt fy skam heller. Här kan du läsa mer om badrumsrenovering.