I år erbjöds 15.000 18-åringar gratis interrail-kort som gav dem chansen att åka gratis i hela EU. Det var Europaparlamentet som vill att de unga 18-åringarna skulle upptäcka länderna i EU och ta klivet ut till vuxenvärlden. Kravet var att dels att de skulle ha fyllt 18 år senast 1 juli inte vara över 19 år och planera att åka till 4 andra länder inom EU och kunna svara rätt på 5 frågor om Europarådet.

Det hela finansierades av projektet Discovery EU, som i sin tur finansieras av Europaparlamentet. Interrail-kortet fördelades enligt antalet medlemmar i varje EU-land och Sverige fick 293 stycken gratis Interrail-kort. Man måste resa mellan den 9juli-30 november och resa under 1-30 dagar för att man skulle få det gratis och besöka minst 1 och högst 4 länder i EU.

Familjen Sjöholm Preziuso reste till Neapel med tåg

En svensk familj som har valt att resa med tåg är familjen Sjöholm Preziuso. De har rest 3 gånger mellan Kil i Värmland till Neapel i Italien.

– Först och främst var det av miljöskäl, att se ett alternativ till flyget, men sen så har det blivit av andra skäl, att det är bekvämt, sa Christian Sjöhom till SVT.

Att resa från Kil i Värmland hela vägen till Neapel i Italien tog familjen 3 dygn. De resta från Kil till Hamburg, via Köpenhamn. Där bytte de till nattåg till Zürich. Sedan bytte de tåg till Neapel via Milano. De hade köpt alla biljetter på förhand, där det krävdes platsbiljetter och det som de inte visste om, fick de hjälp med av andra tågresenärer och tågluffare. De kommer att resa igen, och är numera inbitna tågresenärer.

SJ vill få fler som åker tåg i Sverige

SJ har storsatsat för att få fler svenskar att åka tåg i Sverige. Därför har bolaget planerat fler fritidsresor med tåget. De har lagt in fler avgångar, fler snabbtåg och fler destinationer. SJ har utökat antalet nattåg mellan Stockholm och Jämtland till att köras varje natt sedan 29 maj i år. Alla tåg från Göteborg till Malmö går numera vidare till Köpenhamn, 5 dagar i veckan. En annan ny destination från Stockholm är till Uddevalla, Munkedal, Dingle, Tanum, Skee och Strömstad.

– Under sommaren blir Stockholm mer likt Paris, London och andra större europeiska städer där tågen går från olika stationer i staden beroende på destination. Detta är ovant för oss så det gäller att kolla biljetten extra noga för där finns information om exakt vad som gäller för den aktuella resan, sa Niclas Härenstam till Aftonbladet.